Windows 11 Format USB’si Hazırlama | Windows 11’i Destekleyen ve Desteklemeyen Tüm PC’ler İçin!

Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere sıfırdan temiz kurulum veya diğer adıyla format atmak için Windows 11 Format USB’si Hazırlama işleminden bahsedeceğim. Bu işlem hem Windows 11’i destekleyen hem de Windows 11’i TPM 2.0 ve Secure Boot gibi nedenlerle desteklemeyen bilgisayarlar için geçerli olacağını belirtelim. Kısaca hazırladığımız bu USB Bellek ile istediğiniz bilgisayara format atabilirsiniz.

Ayrıca bu format işleminden sonra bilgisayarınız Windows 11 güncellemesi alacak. Eğer orijinal bir Windows sürümü kullanıyorsanız etkinleştirme işlemi otomatik yapılacak. Bu etkinleştirme yani lisanslama işleminin yapılması için hangi sürüm Windows kullanıyorsanız o sürüme yükseltmeniz gerekiyor. Örneğin orijinal Windows 10 Home kullanıyorsanız Windows 11 Home geçiş yaptığınız lisanslama otomatik yapılır ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.

Tabi bazı bilgisayarlar sürüm seçme seçeneğini size sunmayabilir. Bu durumda otomatik olarak hangi sürüm kullanıyorsanız o sürüme format atacaktır. Diğer bir konu tek sürücünüz varsa yedeklerinizi muhakkak farklı bir USB belleğe veya taşınabilir HDD’e yedeklemeyi unutmayın. Eğer D: sürücünüz varsa yedeklerinizi buraya da atabilirsiniz. Bu işlemi ilk kez yapıyorsanız çok önemli verileriniz her zaman alternatif bir cihaza yedeklemeyi unutmayın.

Şimdi burada ihtiyacımız olan ilk şey bir adet içi boş ve en az 8GB büyüklüğünde USB Bellek, ikincisi orijinal ve resmi Windows 11 ISO dosyası ve üçüncüsü Windows 11 ISO dosyasını USB Belleğe yazdıracak olan Rufus Programı. Bunlar hazırsa Windows 11 Format USB’sini hazırlayabiliriz.

İlk olarak hemen USB Belleğimizi bilgisayarımıza takıyoruz ve varsa içindeki verilerimizi yedekliyoruz. Çünkü bu işlemlerden sonra USB Bellek içindeki veriler silinecek yerine Windows 11 işletim sistemi gelecektir.

İkincisi hemen buradaki resmi Microsoft sayfasına (tıkla) gidelim ve buradan orijinal Windows 11 ISO dosyasını Microsoft’tun resmi web sitesinden indirelim. Sayfaya gittiğinizde en alt kısımda Windows 11 Disk Görüntüsünü (ISO) İndirme başlığının altındaki kutucuğa tıklayıp Windows 11‘i seçin ve “İndir” deyin. Ürün dilini seçin paneli geldiğinde Türkçeyi seçip “Onayla” diyelim.

“Onayla” dedikten sonra Windows 11 Türkçe 64-bit İndir butonuna tıklayalım. Böylece orjinal Windows 11 ISO dosyası bilgisayarınıza inecektir.

Üçüncüsü hemen buradaki resmi Rufus sayfasına (tıkla) gidelim ve buradan Windows 11 ISO dosyasını USB Belleğe yazdıracak olan Rufus Programını bilgisayarımıza indirelim. Rufus sayfasına gittiğinizde rufus programını alttaki resimde gösterilen alanı tıklayarak indirebilirsiniz.

Bilgisayarım Windows 11’i Destekliyor mu?

Bilgisayarınızın Windows 11’i destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için PC Uyumluluk Aracını bilgisayarınıza indirip kontrol etmenizde fayda var. Bu paket program sayesinde bilgisayarınızın hangi gereksinimleri karşıladığını veya karşılamadığını net bir şekilde görebilirsiniz. Bilgisayarınızın Windows 11’i çalıştırıp çalıştıramayacağını görmek için PC Sistem Durumu Denetimi uygulamasını buradaki bağlantıdan (tıkla) Microsoft resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Aşağıda görüldüğü bilgisayarım sadece işlemciden dolayı Windows 11‘i desteklemiyor. Burada bilgisayarın Win11’i desteklemesi için tüm seçeneklerin onaylı olması gerekiyor.

Disk Bölüm Düzeni | MBR – GPT Öğrenme!

Format atmadan önceformat atacağınız bilgisayarın disk bölüm düzenini öğrenmenizde fayda var. Bunun için Windows + R tuşuna bastıktan sonra gelen panele “compmgmt.msc” yazdıktan sonra enter yapın. (Arama paneline de compmgmt.msc yazarsanız olur.) Böylece karşınıza bilgisayar yönetimi penceresi gelecektir. Burada Disk Yönetimini tıkladıktan sonra işletim sisteminin yüklü olduğu sürücünün karşısındaki Disk’in üzerini sağ tıklayıp “Özellikler” diyelim. Gelen pencerede birimler sekmesinde “Bölümleme Stilinin” karşısında bilgisayarınızın GPT mi yoksa MBR mi olduğu yazılı olacaktır.

Windows 11 Format USB’si Hazırlama

Şimdi Rufus programımızı çalıştıralım. Aygıt kısmından USB Belleğimizi seçelim. Önyükleme seçiminin karşısında bulunan “Seç” kısmından indirdiğimiz Windows 11 ISO dosyasını seçelim. İmaj seçeneğinin altında 2 önemli seçenek olacaktır. Eğer bilgisayarınız Windows 11’i destekliyorsa yani TPM 2.0 ve Secure Boot özelliklerini karşılıyorsa “Standard Windows 11 Installation (TPM 2.0 + Secure Boot) seçeneğini seçin. Yok eğer bilgisayarınız Windows 11’i desteklemiyorsa yani TPM 2.0 ve Secure Boot özelliklerini karşılamıyorsa “Extended Windows 11 Installation (no TPM 2.0 + no Secure Boot) seçeneğini seçin.

Son olarak hangi bilgisayara format atacaksanız o bilgisayarın disk bölüm düzenine bakmanız lazım. Format atacağınız bilgisayar GPT ise GPT’ti seçmeli eğer MBR ise MBR’yi seçmelisiniz. Aksi halde format sırasında Windows bu diske yüklenemez hatası alırsınız. Tabi bununda çözümü var ancak format sırasında bu hatalarla uğraşmak istemiyorsanız GPT veya MBR’yi yukarıda gösterdiğim yöntemle öğrenmenizde fayda var. Yeni nesil bilgisayarlar genel olarak GPT stilinde bir bölüm düzenine sahiptirler.

Ve işlemimiz tamam. Şimdi “Başlat” diyerek Windows 11 ISO dosyasını Rufus Programı yardımıyla USB Belleğe yazdıralım. Bu işlem tahmini -bilgisayarınızın performansına göre- 15 – 20 dk sürecektir. İşlem bittiğinde Durum sekmesinin altında “Yeşil Zemin” üzerine “Hazır” uyarısı gelecektir.

Bu sıkça sorulan bir soruya cevap vereceğim. Öncelikle bilgisayarınıza format atmanız cihazınıza hiçbir şekilde zarar vermez! Bundan dolayı donanımlarınız zarar görmez. Format dediğimiz şey bir Microsoft programın bilgisayarınıza yüklenmesidir. Bu Windows adı verdiğimiz Microsoft programında bir dosya eksik olursa bilgisayarınız açılmayabilir. Buna genelde bilgisayarın çökmesi deniliyor. Çöken, çalışmayan, açılmayan bir bilgisayarda eğer Windows yazılımından dolayı olduysa ya yazılımı yeniden yükleyeceksiniz veya bilgisayarın sahip olduğu Windows sürümünü bir USB belleğe yazdırıp bilgisayara göstereceksiniz ve bilgisayarınız eksik dosyayı bulup değiştirecek. İşlem aslında bu kadar basit.

#windows11 #usb #format

Etiket: windows 11 format usb si hazırlama, windows 11 usb hazırlama, rufus, windows 11 iso, tpm 2.0, secure boot, windows 11 desteklemeyen bilgisayar, format atma, sıfırlama, bilgisayara windows 11 yükleme, bu bilgisayar windows 11 i çalıştıramaz.

hala anlatacak bir şeyler var!

Bir yanıt bırakın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Site Altbilgisi